Zijn je groene vingers al aan het jeuken? De lente is begonnen en dat betekent tuinieren! Een tuin in bloei is alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens goed voor de biodiversiteit: vogels, dieren en insecten zijn er dol op. Een groene tuin biedt daarnaast nog een voordeel: het zorgt voor minder wateroverlast tijdens natte periodes en verkoeling tijdens de hete zomerdagen. Maar hoe zit dat met bewateren? Schoon drinkwater wil je het liefst beperken. Daarom geven we je in dit artikel 7 tips om het waterverbruik te verminderen.

Te veel water is net zo slecht als te weinig. Vol enthousiasme en met goede bedoelingen geven we onze nieuwe aanwinsten vaak juist te veel water. Dit resulteert vervolgens in alweer een dode bos bruine stengels aan het einde van de zomer. Een bewateringsplan is daarom geen overbodige luxe. Iedere soort vergt immers een andere bewateringsroutine. Deze routine valt in veel gevallen na een paar weken in het water. Het zal niet de eerste keer zijn dat je groene vriend gebukt gaat onder jouw drukke leven.

Maar om deze ellende te voorkomen, hebben we een paar slimme gadgets en oplossingen.

Tip 1: Slimme watercontrole

Er bestaan modules om de waterregeling slim te bedienen. Eve is een merk dat deze slimme waterregelaars maakt. Deze module bevestig je tussen de kraan en de tuinslang. De slimme waterregelaar kun je vervolgens bedienen vanaf je smartphone. Regel de intensiteit en maak gebruik van tijdschema’s of routines. Zo kun je de bewatering gemakkelijk regelen vanaf je smartphone. Deze waterregelaar is dus perfect om aan te sluiten op het bewateringssysteem.

Tink-eve-watercontrole

Het fijne hieraan is dat je de bewatering kunt plannen en niet steeds de bewatering in- en uit hoeft te schakelen. Verder kun je op deze manier de perfecte hoeveelheid water aan jouw planten geven – niet te veel en niet te weinig. Dit is ook nog eens handig voor je waterrekening omdat er geen water wordt verspild.

Tip 2: Sensoren die de bodem meten

Bij de vorige tip hebben we een automatische waterregeling besproken. Dit maakt een gedoseerde bewatering een stuk makkelijker en bespaart daarnaast ook water. Een nadeel hieraan is dat behoefte aan water ook afhankelijk is van de omstandigheden. Na een week met regen hebben de planten minder water nodig dan in een snikhete week met volle zon. Ook is het lastig om rekening te houden met behoeftes van verschillende plantensoorten.

gardena-smart-sensor-mit-app

Een bodemvochtigheidssensor meet de hoeveelheid water in de bodem. Gardena is een merk dat deze slimme bodemvochtigheidssensoren aanbiedt. Je steekt simpelweg de sensor in de grond en deze doet automatisch het werk. Het is ook mogelijk om de bodemvochtigheidssensor aan de automatische bewatering te koppelen. Op deze manier wordt de bewatering aangepast op de vochtigheid van de bodem. Bij natte dagen zal het sproeisysteem dan een ronde overslaan.

Tip 3: De juiste besproeiing voor je planten

Er bestaan verschillende bewateringsmethoden. Naast de klassieke gieter kun je ook sproeiers of druppelslangen gebruiken om de planten van water te voorzien. Wanneer je een sproeier of een gieter gebruikt worden de planten vaak van boven tot onder nat. Bij een druppelslang wordt daarentegen alleen de bodem bevochtigd. Het water geven is op deze manier doelgericht en efficiënt. Bovendien kun je met een druppelslang heel precies doseren.

Blog-artikel-bewateren-planten

Veel planten hebben een voorkeur voor een specifieke bewateringsmethoden. Soorten met een dicht blad zoals tomaten en rozen verdragen bijvoorbeeld helemaal geen natte bladeren. Roest en schimmelaantasting zijn helaas veel voorkomende gevolgen. Deze soorten kun je dus beter met een druppelslang water geven, of met de gieter heel laag bij de grond.

Tip 4: Gebruik regenwater

De hoeveelheid regen heeft invloed op de bewatering van je planten. Het liefst sproeien we zelf zo min mogelijk en laten we de natuur zijn werk doen, gemakkelijk en duurzaam! Bovendien houden planten enorm van regenwater en is het ook nog eens super gezond voor ze. Regenwater bevat geen chloor, fluoriden en zouten die je planten kunnen aantasten.

Netatmo-regenmeter-in-gras

Met een regenmeter kun je precies zien hoeveel neerslag er is gevallen. Hier kun je vervolgens de bewatering op aanpassen. Met een slimme regenmeter zoals deze van Netatmo krijg je meer inzicht in de hoeveelheid neerslag. Op je smartphone ontvang je meldingen wanneer het begint te regenen.

Daarnaast is een regenton een goede oplossing om in de zomertijd duurzaam te bewateren. Je bespaart een hoop water en het is ook nog eens goed voor de planten.

Tip 5: Goede of slechte buren, een wereld van verschil

Ken je planten en weet of ze goed samengaan. Planten kunnen elkaar zowel positief als negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om met het aanplanten goed op te letten welke planten juist wel en niet goed samengaan. Deze vorm van aanplanten op basis van eigenschappen en voorkeuren heet combinatieteelt.

Bij combinatieteelt is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid water die planten nodig hebben. Een plant met een hoge waterbehoefte naast een plant die juist bloeit op een droge ondergrond is natuurlijk gedoemd te mislukken. Maak gebruik van bewateringszones en combineer de planten die elkaar positief beïnvloeden en daarnaast dezelfde waterbehoefte hebben. Zo maak je het jezelf en de natuur een stukje makkelijker.

Tip 6: Mulchen beschermt en voorkomt uitdroging

Onze een-na-laatste tip voor een waterbesparende tuin is: mulchen! Bij mulchen bedek je de bodem met organisch materiaal zoals: boomschors, hout- of grassnippers, mos of bladeren. Deze laag van organische materialen voorkomt onkruid en vormt een beschermlaag voor de bodem. Waardevolle voedingsstoffen uit deze ‘tuinresten’ kunnen op deze manier worden hergebruikt ter bevordering van de bodem.

Blog-artikel-mulch-in-garden

Naast diertjes in de bodem zijn ook de planten er erg blij mee. Mulchen zorgt er namelijk voor dat vocht langer wordt vastgehouden in de bodem, waardoor je minder vaak hoeft te bewateren. Ook beschermt het de aarde tegen zonlicht en wind. Andersom zorgt mulch voor een gelijkmatige waterabsorptie in de bodem.

Tip 7: Geef je planten ‘s ochtends water

Onze laatste tip: geef bij voorkeur je planten in de ochtend of in de avond water. Aan het begin en einde van de dag schijnt de zon namelijk niet zo fel en is het minder heet. Hierdoor verdampt het water minder snel dan ‘s middags en heeft het meer tijd om in de aarde te trekken. Bovendien is ‘s middags de planten water geven niet geheel zonder risico’s. Waterdruppels die rondom de hete middag op de bladeren terechtkomen werken als een vergrootglas. Als de hete middagzon fel op je planten schijnt, kunnen ze ernstige brandwonden oplopen. Het wordt daarom aanbevolen om ‘s ochtends tussen 6:00 en 9:00 uur de planten water te geven, of ‘s avonds na 18:00 uur.

Hopelijk hebben we je in dit artikel een paar handige tips kunnen geven om efficiënt en waterbesparend je planten te verzorgen. Met een beetje aandacht en liefde moet dat helemaal lukken. Je zult zien dat het harde werken wordt beloond..

Blog-foto-lily

Wil je deze zomer je tuin er ‘next level’ uit laten zien? Dan hebben we nog een leuke tip om ook ‘ s avonds van je mooie planten te genieten. Met deze tuinspots van Philips Hue kun je in het donker het groen in je tuin verlichten. De Lily outdoor tuinspot prik je in de grond en kun je schuin omhoog richten op een mooie boom, struik of planten. De planten worden vanuit onder belicht wat een luxe uitstraling geeft aan je tuin. Zo kun je tijdens een avond borrel met vrienden blijven genieten van je mooie planten.