In de zoektocht naar het beste slimme verwarmingssysteem voor thuis, vielen deze twee aanbieders je misschien op: tado° en Eve. Dat is niet gek, want beide behoren tot de absolute favorieten voor slimme verwarming. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben we ze allebei onder de loep genomen. Laten we een kijkje nemen.

Als je al vertrouwd bent met het thema slimme woningverwarming, ben je waarschijnlijk al bekend met de verwarmingsspecialist tado°. En met reden, want het Duitse bedrijf scoort met zijn slimme verwarmingsoplossingen met veel slimme functies en een hoog comfortniveau.

De tado° app is bijzonder gebruiksvriendelijk en helpt je om je kamers op de juiste temperatuur te houden met bediening op afstand, statistieken en schema’s.

Bovendien kan tado° comfortabel worden geïntegreerd in de smart home systemen van Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Het maakt dus niet uit op welk ecosysteem je tot nu toe hebt vertrouwd in je slimme huis. tado° integreert zonder problemen in al deze systemen. In de vergelijking tado° vs. Eve scoort het Duitse bedrijf punten op het gebied van compatibiliteit.

Slimme functies van tado°

Een andere reden voor de grote populariteit van tado° zijn de slimme functies. De slimme thermostaten van tado° herkennen onder meer of er een raam openstaat bij het verwarmen of dat je onderweg naar huis bent. Bovendien houdt tado° bij het verwarmen rekening met de actuele weersvoorspelling, analyseert het de kwaliteit van de lucht in de ruimte en geeft het tips voor ventilatie.

De locatiegebaseerde controle (ook wel: geofencing) is bijzonder overtuigend. Als je bijvoorbeeld het huis verlaat, schakelen de slimme thermostaten automatisch de verwarming uit om de verwarmingskosten te drukken. Op de terugweg gaan ze weer aan om je te verwelkomen in een aangenaam voorverwarmd huis.

tado° Care & Protect

tado° zet letterlijk alles in om je verwarming op elk moment perfect te regelen. Maar ze rekenen hiervoor ook maandelijkse kosten, tenminste, als je van alle functies gebruik wilt maken. Dan werkt niet alleen de detectie van openstaande ramen en geofencing volledig automatisch, maar profiteer je ook van vroegtijdige en intelligente defectdetectie via de Care & Protect-service. Verder vertellen we in de onderstaande video alles wat je moet weten over tado°:

Het perfecte duo: Apple HomeKit en Eve

De smart home aanbieder Eve heeft ook naam gemaakt op het gebied van slimme verwarming. Eve is vooral populair bij Apple HomeKit fans. Dit is volkomen logisch, want Eve heeft zich optimaal gespecialiseerd in het gebruik met Apple HomeKit. En dus ook voor Apple Siri.

Het bijzondere: de slimme verwarming van Eve heeft geen eigen bedieningseenheid nodig, maar communiceert rechtstreeks met je smartphone via Bluetooth of Thread. Verder is het aan te raden om je Eve Thermo te gebruiken in combinatie met een HomeKit product dat kan dienen als een hub, zoals de HomePod mini. Zo kun je genieten van extra functies zoals toegang op afstand.

Eve’s privacy belofte

Een ander verschil tussen tado° en Eve is het zeer hoge niveau van gegevensbescherming bij Eve producten. Je hoeft je bijvoorbeeld niet te registreren om de Eve-app te gebruiken, je gegevens worden lokaal verwerkt en niet naar een cloud gestuurd. Apple heeft ook geen inzicht in de gegevens die door je Eve-apparaten worden gegenereerd. Je privacy is bij Eve dus altijd beschermd.

Praktische functies van Eve

Dit gaat echter niet ten koste van praktische functies. Eve scoort ook met app- en spraakbediening, schema’s, een vakantiemodus, geofencing en open raam detectie. In combinatie met een deur- en raamcontact van Eve werkt de open raam detectie zelfs nog betrouwbaarder dan met tado°.

tado° heeft namelijk nog geen eigen deur/raamsensor. Dit betekent dat het systeem open ramen detecteert op basis van de kamertemperatuur. Als deze abrupt daalt, verlaagt de thermostaat de temperatuur.

Conclusie: tado° vs Eve

In onze tado° vs Eve vergelijking, hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om een beslissing te nemen. We hebben dit voor je op een rijtje gezet in een handig overzicht:

tado° Eve
Smart home systeem Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa Apple HomeKit
Spraakbesturing Siri, Google Assistant en Amazon Alexa Siri
Bridge/hub tado° bridge Via Apple HomeKit hub
Connectiviteit Wifi Bluetooth/Thread
Stroomvoorziening Batterij Bedraad
Tijdschema’s Ja Ja
Open raam detectie Ja Ja
Geofencing Ja Ja
Luchtkwaliteit-analyse Ja Nee
Abonnementskosten Ja Nee
Productassortiment Radiatorthermostaat
Kamerthermostaat
Airco-bediening
CV-bediening
Radiatorthermostaat
Kamerthermostaat
Deur-/raamcontact

Voor Apple HomeKit-gebruikers is Eve bijvoorbeeld bijzonder geschikt, terwijl fans van Google Home of Amazon Alexa de voorkeur zullen geven aan tado°. De meeste verschillen zitten in de functies en de mate van gegevensbescherming.

Het valt te concluderen dat beide aanbieders je helpen om daadwerkelijk verwarmingskosten te besparen. Dus waar wacht je nog op? Je smart home verwarmingssysteem is slechts een paar muisklikken verwijderd!