Naast hoogwaardig beeldkwaliteit hoort bij een bioscoopavondje thuis natuurlijk ook het juiste geluid. Maar een home cinema systeem in je woonkamer inbouwen is vaak veel werk. Het begint met het zoeken naar de juiste speakers met een ontvanger en eindigt met een wirwar aan kabels. Maar home cinema kan ook draadloos; met een Sonos thuisbioscoop. Laten we eerst beginnen met de basis.
Bij een echte bioscoopavond hoort naast een uitstekend beeld natuurlijk ook het best mogelijke geluid. Maar zo’n home cinema systeem moet eerst in de woonkamer worden opgezet. Dat begint met het uitzoeken van de juiste speakers met een goede digitale ontvanger en eindigt vervolgens met een wirwar aan kabels. Maar het opzetten van een thuisbioscoop kan ook draadloos – met een draadloos surround set van Sonos. Nu met de nieuwe producten uit de Era-serie biedt Sonos je nóg meer geweldige mogelijkheden. In dit artikel laten we je zien hoe het werkt.
Audiosystemen voor jouw thuisbioscoop bestaan uit voor-, zij- en achter surround speakers, een subwoofer en een middenspeaker die de dialoog afspeelt. Dit resulteert in een zogenaamd 7.1-systeem, ook wel compleet surround systeem genoemd. Een eenvoudigere variant is de 5.1 set, waarbij de twee speakers aan de zijkanten worden weggelaten.
Sonos home cinema – helemaal draadloos?
Met Sonos creëer je eenvoudig een thuisbioscoop in je eigen woonkamer. Zelfs met een surround set blijft het systeem trouw aan zijn principes. Dat betekent simpelweg geen extra versterker en geen luidsprekerkabels door je huis. In plaats daarvan stel je je home cinema set samen uit de verschillende Sonos speakers. Maar je hebt niet alles tegelijk nodig. Zelfs als draadloze surround oplossing blijft je Sonos systeem uitbreidbaar.
Met slechts twee Sonos producten heb je al een geweldig home cinema systeem. De apparaten communiceren betrouwbaar via Wifi. Bovendien bieden de nieuwste Sonos speakers de mogelijkheid om zich aan te passen aan je ruimte met de Trueplay-functie. Dit wekt de indruk van ware ruimtelijk geluid.
De voordelen van een Sonos thuisbioscoop in één oogopslag
- Geen extra versterker nodig
- Geen luidsprekerkabels
- Dolby Surround en Dolby Atmos
- Home cinema als onderdeel van een groter geluidssysteem
- Speel muziek via je home cinema
- Stemt het geluid af op je kamer
- Spraakbesturing
Een overzicht van de producten voor je Sonos home cinema
Welke speakers heb je nodig voor een Sonos thuisbioscoop?
Vrijwel alle Sonos speakers zijn geschikt voor gebruik in een surround set. Voor de front speakers die naast je tv staan vertrouwt de fabrikant op complete oplossingen in één apparaat in de vorm van een soundbar. Deze combineert de functies van de front surround speakers én center speaker in één apparaat. Je kunt kiezen uit de Sonos Arc, Sonos Beam en natuurlijk de Sonos Ray.
Voor de surround speakers achterin kun je de Sonos Era 100 en Era 300 – of de Sonos One en Sonos One SL overwegen. Maar let wel op dat deze niet met elkaar kunnen worden gemengd. Je koopt met andere woorden altijd twee luidsprekers van hetzelfde model. De rest wordt daarna afgerond met een subwoofer die je de perfecte bas geeft voor krachtig en explosief geluid.
We hebben de Sonos Era 100 en Era 300 ook in wat meer detail bekeken en besproken. Mocht je het nog niet gezien hebben, bekijk hier onze video over deze 2 Sonos speakers:
De Sonos Arc Soundbar in detail
De ideale soundbar voor je home cinema opstelling is volgens ons de Sonos Arc. Door z’n lengte slaat hij ook onder grotere schermen een statig figuur. Dat komt natuurlijk ook ten goede aan het geluid. Dankzij de grotere afstand tussen de individuele drivers wordt het geluid nu veel verder verspreid dan bij vorige modellen. Dit wordt verzorgd door 11 drivers (in plaats van 9). Twee hiervan richten zich naar boven en het heeft acht woofers en vier microfoons. Deze luisteren naar elke spraakopdracht die je via Amazon Alexa of Google Assistant kunt geven.
Met enkel en alleen de Sonos Arc kun al je een opstelling creëren die super indrukwekkend is. Natuurlijk kun je dit uitbreiden tot een 5.1 systeem – met de Sonos Sub en twee extra achterspeakers. Met twee Era 300’s wordt het zelfs een 7.1 systeem. Als je echter al genoeg hebt aan een kleinere soundbar, raden we de Sonos Beam van harte aan.
Sonos Beam in detail
De Beam is perfect voor kleinere kamers. Zet hem eenvoudig voor je TV of hang hem aan de muur eronder. Hij heeft vier full-range woofers, een tweeter, drie passieve luidsprekers, vijf digitale versterkers en vijf microfoons. Daardoor levert hij helder geluid en een flinke bas, zelfs zonder subwoofer. Je sluit hem op je TV aan via HDMI-ARC of een optische kabel.
Met geïntegreerde Amazon Alexa en Google Assistant spraakassistentie is de Beam ook een echte slimme wifi speaker. Bedien hem met je stem en speel je favoriete liedje af of zet het systeem zachter via de soundbar. Interessant voor alle iPhone-bezitters: De Sonos Beam is compatibel met Airplay 2, zodat je direct muziek op de Beam kunt afspelen via je iOS toestel. Ook heel handig: de Beam werkt samen met de afstandsbediening van je TV.
Welke Sonos surround speakers zijn beschikbaar?
Zoals we nu dus weten zijn de Era 100, Era 300 en de Sonos One bijzonder geschikt als extra surround speakers. De keuze van jouw Sonos set hangt af van de grootte van je kamer en de afstand tussen jou en de speaker. Ga voor grotere ruimtes voor de grotere Era 300 speaker. Alle drie de speakers bieden een geïntegreerde spraakassistent en de Trueplay-functie.
Sonos Sub (3e generatie)
De Sonos Sub draadloze subwoofer zorgt voor een extra dosis bas in je thuisbioscoop. Hij is nu in zijn derde generatie en heeft twee digitale versterkers plus twee tegenoverliggende force-cancelling speakers voor een dieper geluid. Bij de frequenties gaat de sub tot wel 25 Hz. Een Sonos home cinema systeem regelt de geluidsinstellingen volledig automatisch. Dat geldt ook voor de combinatie van andere luidsprekers én de subwoofer. Zo balanceert de Sonos muzieksysteem altijd de optimale verhouding.
Sonos Home Cinema 2.1 opstelling
Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een klassieke 2.1 opstelling met Sonos. Dit komt omdat een 2.1 systeem normaal twee ‘front speakers’ en een subwoofer combineert. De Beam en de Arc nemen over het algemeen altijd de taak van drie luidsprekers op zich. Samen met de Sub moeten we eigenlijk spreken van een 3.1 opstelling, maar het maakt niet uit hoe je het noemt. Het resultaat: helder surround-geluid van voren met krachtige bas.
Sonos Home Cinema 5.1 opstelling
Een stereo 5.1 surround systeem heeft twee ‘front speakers’, een middenspeaker, twee ‘back speakers’ en een subwoofer. In een Sonos Home Theatre Set worden deze taken vervuld door de Beam of de Arc, de Sub en de achterste luidsprekers Sonos Five, Sonos One of Sonos One SL. Zo kun je echte Dolby Surround in je Sonos home cinema creëren, met alles wat daarbij hoort.
Hoe zet ik een home cinema op met Sonos?
Het instellen van Sonos speakers is eenvoudig. Verbind ze met het netstroom en voeg de afzonderlijke luidsprekers toe in de Sonos app. Als je nog geen slim muzieksysteem hebt, verschijnt er een groot wit kruis op het scherm als je de app start. Als je al Sonos speakers hebt, ga dan naar het “More” menu rechtsonder in de app. Klik dan op “Add speaker”. Volg de instructies in de Sonos app en voeg je speaker toe. Voor thuisbioscopen zijn er echter een paar kleine dingen om rekening mee te houden.
[appbox appstore 1488977981]
[appbox googleplay com.sonos.acr2]
Instellen van Sonos Beam en Arc
Een Sonos thuisbioscoop begin je altijd met een Sonos Beam of Arc. Je verbindt ze allemaal via een kabel met je TV voordat je ze via de app instelt. In het geval van de Beam gebruik je de meegeleverde HDMI kabel en sluit je die aan op de HDMI ARC ingang van je TV. Als je geen HDMI ingang hebt, gebruik dan de optische audio adapter die ook wordt meegeleverd en sluit die aan op de digitale audio uitgang van je TV. Verbind de Arc met je TV via de meegeleverde optische kabel. Voeg ze dan toe in de Sonos app. Volg simpelweg de instructies na het klikken op Add Speaker in het More menu.
Surround luidsprekers en de sub toevoegen
Nu is het tijd om de surround speakers en subwoofer toe te voegen. Laten we eerst beginnen met de surround speakers. Ga hiervoor naar de kamerinstellingen. Je vindt ze onder het menu “Meer” en gaat dan naar “Instellingen”.
Selecteer de kamer waarin de Soundbar zich bevindt. Klik op “Surround speakers toevoegen”. Nu heb je de keuze tussen de verschillende modellen. Selecteer je speakers en volg vervolgens de instructies in de Sonos app om eerst de linker- en daarna de rechter speaker toe te voegen.
De eerste stap is het toevoegen van de linker surround speaker aan je Sonos systeem. Het instellen van de sub is hetzelfde als het instellen van de surround speakers. Selecteer alleen “Sub toevoegen” in de kamer instellingen en volg vervolgens de instructies in de app. Vergeet ook niet om het standaard geluid van je tv uit te schakelen.
Het geluid van de TV uitzetten
Om perfect geluid voor je thuisbioscoop te krijgen, mag je TV niet storen. Daarom kun je de speakers van je TV deactiveren. Hoe dit werkt verschilt per fabrikant. Schakel de luidsprekers helemaal uit of activeer de functies “Externe luidsprekers” of “Audiosysteem” in de geluidsinstellingen van je TV. Als dit niet werkt, zet dan het volume van je TV handmatig zachter met de afstandsbediening.
Tips voor je Sonos-thuisbioscoop: Nachtmodus & stemverbetering
Om de ervaring van je thuisbioscoop nóg beter te maken, zijn hier een paar kleine trucjes. Met de nachtmodus stoor je je buren nooit meer tijdens je filmavond. Het vermindert de intensiteit van harde geluiden. Tegelijkertijd krijg je nog steeds duidelijke dialogen zodat je alles kunt verstaan ondanks het lagere volume.
Spraakverbetering benadrukt de dialoog. Dit is vooral handig voor actiefilms waar er veel achtergrondgeluid is. Je activeert beide functies in het afspeelscherm in de Sonos app. De nachtmodus herken je aan een maan en de spraakverbetering aan een tekstballon. Eén klik is voldoende om het aan en uit te zetten.
Met Lip-Sync kun je de afstemming tussen beeld en geluid in je home cinema optimaliseren. In zeldzame gevallen zijn de lipbewegingen niet gesynchroniseerd met het geluid. Dit kan uiterst vervelend zijn, vooral als je er eenmaal op gaat letten. Er is een oplossing hiervoor in de kamerinstellingen van de Beam en de Arc. Hier stel je de audiovertraging in tot alles weer goed loopt. Dan staat er niets meer in de weg van de optimale draadloos home cinema ervaring.
Vragen of problemen met de Sonos opstelling?
Weet je niet zeker welke Sonos speakers je moet kiezen of werkt er iets niet met je installatie? Neem dan gewoon contact op met onze vriendelijke klantenservice of kijk op onze blog voor verdere vragen en artikelen. Wij helpen je graag!