Na jaren van geruchten en speculaties heeft Sonos eindelijk de sprong gewaagd en hun eerste koptelefoon, de Sonos Ace, op de markt gebracht. Of dit een voorzichtige eerste stap is of een gedurfde sprong, hebben we grondig getest.

Het design van de Sonos Ace is eenvoudig maar elegant. Hoogwaardig kunststof gecombineerd met kunstleer-geheugenschuim. De uitschuifbare beugels zijn van roestvrij staal. De accenten op de witte variant van de koptelefoon houden zich op de achtergrond. De zwarte versie is nog discreter met subtiele glanzende zwarte accenten. Het Sonos-logo is bij beide versies bescheiden aan één kant geplaatst. De Sonos Ace maakt een zeer hoogwaardige indruk. Alles is uitstekend afgewerkt. De transporthoes kan hier niet helemaal aan tippen, maar is wel volledig gemaakt van gerecycled materiaal. De rits functioneerde tijdens de test probleemloos en het magnetische kabelvakje aan de binnenkant is een leuke extra.

Sonos Ace in de reistas
De reistas van de Sonos Ace is gemaakt van gerecyclede materialen. Het kleine vakje voor de kabels wordt op zijn plaats gehouden door een magneet.

Compact formaat, comfortabel om te dragen

Bij het uitpakken valt meteen het slanke ontwerp van de Sonos Ace op. De oorschelpen zijn opvallend plat in vergelijking met andere koptelefoons. Dit betekent niet dat ze oncomfortabel zijn. Integendeel, het geheugenschuim van de oorkussens en hoofdband zorgt voor veel draagcomfort. Voor brildragers kan het stevige geheugenschuim soms wat ongemakkelijk zijn als je bredere brilveren hebt, maar dit is een bekend probleem bij bijna alle over-ear koptelefoons. Dunnere, flexibele veren vormen geen enkel probleem. Voor sommige oren kan de Sonos Ace wat klein aanvoelen, waardoor je de binnenkant van de oorschelpen voelt. Dit is niet storend, maar andere koptelefoons doen dit soms net iets beter. Toch is dit een kleine prijs voor het strakke profiel. Over het algemeen biedt de Sonos Ace veel draagcomfort, zelfs met grotere oren en smalle brilveren zoals die van mij. Zelfs na urenlang dragen bleef de Sonos Ace tijdens de test comfortabel.

Sonos beweert dat je bijna zou kunnen vergeten dat je een koptelefoon draagt. Dit kan per persoon verschillen, maar tijdens de test zat de Sonos Ace zo comfortabel dat het heel natuurlijk aanvoelde. De klemkracht is wat steviger, maar niet onaangenaam. Andere koptelefoons voelen zachter aan, maar glijden daardoor sneller van je hoofd. Bij de Sonos Ace hoef je je geen zorgen te maken dat hij van je hoofd glijdt, tenzij je extreem gaat headbangen. Zelfs de speciaal voor Heavy Metal gemaakte Heavys H1H komen daar niet bij in de buurt.

De hardware van de Sonos Ace

De oorkussens zijn volledig vervangbaar, wat handig is omdat deze bij vrijwel alle over-ear koptelefoons als eerste slijten. Ze zitten magnetisch vast aan de oorschelpen, stevig genoeg om nooit per ongeluk los te komen. Een fijn netje op de kussens sluit perfect aan op de vorm van de oorschelp en vangt vuil en huiddeeltjes op, zodat deze niet in de 40 mm drivers terechtkomen. Dit maakt de koptelefoon ook heel eenvoudig schoon te maken. Een leuk detail: het netje aan het rechteroorkussen is subtiel groen gekleurd, zodat je in één oogopslag ziet hoe je de koptelefoon correct opzet.

Sonos Ace - Blick in die Kopfhörermuschel
Die Trageerkennung funktioniert über einen Sensor im Inneren der Kopfhörermuscheln. Hier ist auch der grüne Farbakzent in der rechten Muschel zu sehen.

Met een gewicht van 312 gram is de Sonos Ace niet te zwaar, maar ook geen lichtgewicht. Ter vergelijking: de Sony XM5 weegt 250 gram, de Bose QuietComfort 35 II slechts 235 gram. De Sennheiser Momentum 4 zijn iets lichter dan de Sonos-koptelefoon, terwijl de Heavys H1H met 411 gram hun naam alle eer aandoen. De Apple AirPods Max wegen met hun metalen afwerking 384 gram.

De draagdetectie van de Sonos Ace werkte goed tijdens de test. Als je de koptelefoon afzet, pauzeert de muziek. Zet je hem weer op, dan speelt de muziek verder. Dit zien we ook bij andere koptelefoons zoals de Sennheiser Momentum 4, hoewel die soms per ongeluk inschakelen terwijl ze in de hoes zitten. Bij de Sonos Ace gebeurde dit tijdens de test nooit.

Sonos belooft minimaal 30 uur batterijduur met ingeschakelde Noise Cancelling. Na de test lijkt dit ons realistisch. De batterij is in slechts 3 minuten voldoende opgeladen voor nog eens 3 uur gebruik.

Sonos Ace afneembare oorkussens
De oorkussens zijn magnetisch bevestigd, wat zorgt voor gemakkelijke reiniging en vervanging. De rechterkant is daarbij gemarkeerd met een groene kleur.

Bedankt, Sonos! Knoppen in plaats van touch-bediening

Sonos kiest bij de Ace volledig voor knoppenbediening, in plaats van de touch-bediening die we kennen van hun luidsprekers. Een slimme keuze. Dit bespaart niet alleen ruimte op de oorschelpen, maar voorkomt ook frustratie bij de bediening. Bij mijn Sennheiser Momentum 4 worden veegbewegingen vaak niet goed herkend, waardoor de Noise Cancelling uitschakelt, of raak ik per ongeluk de zijkant aan en activeer iets anders. Mijn Heavys H1H hebben daarentegen knoppen, schakelaars en draaiknoppen, wat prettig is, maar soms tot het zoeken naar de juiste knop leidt. Sonos heeft dit veel eleganter opgelost.

Drie knoppen zijn voldoende voor de Sonos Ace

Met slechts drie knoppen bedien je alle functies van de Sonos Ace. De knop aan de onderkant van de linkeroorschelp schakelt de koptelefoon in en uit en activeert de Bluetooth-koppelmodus bij langer ingedrukt houden. Aan de achterkant van de rechteroorschelp zitten de andere twee knoppen. Een ronde knop schakelt tussen Active Noise Cancelling en de Aware-modus. In de app kun je ook instellen dat beide functies uitgeschakeld worden. De andere knop is een multifunctionele toets: één keer drukken start en pauzeert de weergave, twee keer drukken springt naar het volgende nummer, en drie keer drukken gaat terug naar het vorige nummer. Om het volume aan te passen, schuif je de knop omhoog of omlaag. Sonos heeft het eenvoudig gemaakt om de juiste knop te vinden. Andere fabrikanten kunnen hiervan leren. De bediening was tijdens de test zo intuïtief dat elke druk meteen goed was. Goed gedaan, Sonos!

Bedieningselementen van de Sonos Ace
De drie knoppen hebben elk een andere vorm, zodat je ze eenvoudig op de tast kunt onderscheiden. Links bevindt zich de aan/uit-knop, rechtsonder de knop voor geluidscontrole en daarboven de multifunctionele knop.

De Sonos Ace klinkt fantastisch

Het geluid van de Sonos Ace is fantastisch. Geluiden en instrumenten zijn heel goed te onderscheiden door het neutrale geluidsprofiel. In vergelijking met de Sennheiser Momentum 4 heeft de Sonos Ace iets minder bas en minder nadruk op stemmen, maar dat is niet nodig omdat alles duidelijk hoorbaar is. Ook vergeleken met de Bose QuietComfort 35 II en Sony XM4 valt de betere differentiatie op. Het geluidsprofiel past zich goed aan verschillende muziekstijlen aan.

Verschillen in geluid tussen muziekgenres

Bij rock en pop valt de neutrale klank van de Sonos Ace op. De bas is goed, maar de kickdrum klinkt bij de Sennheiser Momentum 4 iets voller. De geluidsruimte van de Sonos Ace is veel breder en de stemmen zijn minder nadrukkelijk, waardoor je meer van alles hoort zonder dat de stemmen verdwijnen. Bij EDM en hiphop klinkt de bas helderder. Alleen bij metal kan de Sonos Ace niet concurreren met de acht drivers van de Heavys H1H, die de gitaarpartijen goed benadrukken zonder de stemmen te overstemmen. Bij de Sonos-koptelefoon gaan de gitaren hier wat verloren. Maar in alle andere categorieën scoort de Sonos Ace uitstekend.

Geluid is natuurlijk een kwestie van smaak. Als je gewend bent aan koptelefoons met veel bas, kan de Sonos Ace in het begin wat anders aanvoelen. Als je een neutrale klank prefereert, kan de bas bij hoge volumes juist overweldigend zijn. Dit is een kwestie van gewenning. Als je niet tevreden bent met de bas, kun je deze aanpassen in de app met de equalizer. Daarover later meer.

Hoe presteert de Sonos Ace op het gebied van Noise Cancelling en transparantiemodus?

Het Active Noise Cancelling van de Sonos Ace heeft ons tijdens de test echt verrast. Constante achtergrondgeluiden zoals het zoemen van een airconditioner worden volledig gedempt. Ook in de trein hadden we met de Sonos Ace de beste ruisonderdrukking die we ooit bij over-ear koptelefoons hebben ervaren. De transparantiemodus, die Sonos de Aware-modus noemt, was net zo indrukwekkend. Zelfs zachte geluiden zoals voetstappen of naderende elektrische auto’s waren hoorbaar. Op kantoor konden we met de Aware-modus probleemloos met collega’s praten, zelfs terwijl er muziek speelde. Alleen de AirPods Max doen dit iets beter. Hierbij klinkt je eigen stem natuurlijker dan bij de Sonos-koptelefoon. In directe vergelijking verliest de Aware-modus van de Sonos Ace nipt van de Apple-concurrentie.

De Sonos Ace is duidelijk een directe concurrent van de Apple AirPods Max. Beide hebben een eenvoudig design, een laag profiel en metalen telescopische armen die soepel verstelbaar zijn. Ook qua prijs zit Sonos dicht bij de Apple-koptelefoon, al is de Sonos Ace iets goedkoper. Beide modellen worden vooral gepromoot met 3D-audio. Maar wat betekent dat eigenlijk?

3D-Audio en Atmos – De Sonos Ace zet nieuwe standaarden in ruimtelijk geluid

Net als de AirPods Max biedt de Sonos Ace 3D-headtracking. Dit betekent dat hoofdbewegingen worden gedetecteerd en het geluid daarop wordt aangepast. Als je deze functie in de Sonos-app inschakelt, lijkt het alsof de muziek uit een bepaalde richting komt. Draai je je hoofd, dan klinkt het alsof je je van een luidspreker afdraait. Dit klinkt als een leuke gimmick en is bij muziek meestal niet heel nuttig. Maar als de muziek is gemixt voor 360 Reality Audio of Dolby Atmos, wordt het een echt meeslepende luisterervaring. Zo kregen enkele van mijn favoriete nummers een nieuwe dimensie. “Marooned” van Pink Floyd voelt diep meditatief aan, alsof je omringd door instrumenten aan het strand zit. Bij “The Pretender” van de Foo Fighters lijkt het alsof je deel uitmaakt van de beroemde videoclip. Live-opnames klinken alsof je bij het concert bent. En “The Chain” voelt in Dolby Atmos alsof je met Fleetwood Mac in de studio zit tijdens de opname. Tijdens het wandelen schakelt de headtracking betrouwbaar uit totdat je stil staat.

De Sonos Ace als alternatief voor het sound system

Het headtracking komt het beste tot zijn recht bij het belangrijkste kenmerk van de Sonos Ace: Wie een Sonos-systeem thuis heeft, schakelt naadloos met één druk op de multifunctionele toets tussen de Sonos-luidsprekers en de koptelefoon. Dit werkt vrijwel zonder vertraging. In combinatie met een Dolby Atmos-geschikte Sonos-soundbar geniet je van een zeer gedetailleerde ruimtelijke geluidssimulatie. Het voelt alsof je in een volledig 7.1.4-Atmos-systeem zit. Als de kinderen slapen of de muren naar de buren dun zijn, kan de combinatie van Sonos Arc of Sonos Beam met de Sonos Ace de conventionele luidsprekers volledig vervangen. Dit kennen we al van Apple; de AirPods Max kunnen immers ook worden verbonden met Apple TV en het geluid via de koptelefoon weergeven. Bij Sonos profiteert de koptelefoon echter van de technologie van de soundbar.

 

Sonos met soundbar tijdens voetbal kijken
Een mogelijk scenario: Ongestoord lezen terwijl de voetbalwedstrijd via de koptelefoon speelt. Dankzij de Aware-modus zijn gesprekken ook nog steeds mogelijk.

Hoe Dolby Atmos werkt met de Sonos Ace en soundbar

Hoofdbewegingen worden gedetecteerd met 3D-headtracking en doorgegeven aan de soundbar, die de berekening voor de Atmos-geluidssimulatie doet en het geluid terugstuurt naar de koptelefoon. Hierdoor komt het meeste geluid nog steeds uit de richting van de televisie, terwijl regendruppels, auto’s en treinen achter ons lijken langs te gaan. Dit werkt zo goed en zonder merkbare vertraging dat we ons kunnen voorstellen hele films te kijken met de Sonos Ace. We hebben nog nooit zo’n goed ruimtelijk geluid met koptelefoons ervaren. Zelfs volledige luidsprekersystemen hebben soms moeite om hiermee te concurreren. Zelfs de Trueplay-configuratie lijkt invloed te hebben op de ruimtelijke geluidssimulatie met de koptelefoon.

Beperkt tot het essentiële: de Sonos App

In de nieuwe Sonos-app kun je verschillende instellingen voor de Sonos Ace aanpassen. Je kunt kiezen welke modi de ruiscontroleknop schakelt, headtracking in- of uitschakelen en Multipoint activeren om de koptelefoon met twee bronnen tegelijk te verbinden. Ook kun je de draagdetectie instellen. Zo kun je bepalen of de muziek moet pauzeren als je de koptelefoon afzet en of oproepen moeten worden aangenomen als je de koptelefoon opzet. Indien gewenst kan de draagdetectie ook volledig worden uitgeschakeld. De equalizer in de app, bekend van de Sonos-luidsprekers, laat je bas en hoge tonen afzonderlijk instellen en zelfs de balans tussen de linker- en rechterdriver aanpassen. Meer opties, zoals een 5-punts equalizer, zouden welkom zijn geweest. Een fijne functie is dat bas en hoge tonen bij lagere volumes kunnen worden versterkt, zodat geen frequenties verloren gaan.

Onze conclusie van de test van de Sonos Ace

Over het algemeen waren we zeer onder de indruk van de Sonos Ace tijdens de test. Deze koptelefoon behoort tot de topklasse en overtreft op veel vlakken populaire modellen van Sennheiser, Bose en Sony. In directe vergelijking biedt de Sonos Ace stevige concurrentie aan de Apple AirPods Max. Hij krijgt hier en daar wat klappen, maar deelt ook goed uit. Vooral de Dolby Atmos-ruimtelijke klank maakt de Sonos Ace tot een van de beste over-ear koptelefoons op de markt. Hoewel de Sonos Ace aan de dure kant is, is hij nog steeds goedkoper dan de AirPods Max. Dit zal Apple-fans misschien niet afschrikken, maar voor anderen is de Sonos Ace een uitstekende keuze. Iedereen die bereid is iets meer uit te geven, zal blij zijn met de Sonos Ace.