Denk je eraan om een robotmaaier te kopen? Mooi, dan hebben wij in deze FAQ de antwoorden op deze veelgestelde vragen over robotmaaiers op een rijtje gezet, die onze klantenservice al sinds het begin van het tuinseizoen krijgt.
Oké – we komen meteen ter zake. Welke robotmaaier geschikt is voor jou hangt vooral af jouw tuin en hoe deze eruit ziet. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voordat je een slimme grasmaaier koopt, zijn onder andere: hoe groot is mijn gazon? Heb ik steile hellingen in mijn tuin? Moet de robot in mijn smart home systeem passen? Zodra je deze vragen voor jezelf en jouw tuin hebt beantwoord, kun je een model zoeken die hierbij past.
Allereerst moet je letten op de grootte van je gazon. Kleinere gazons hebben niet dezelfde krachtige maaiers nodig als grotere gazons, dus kijk naar modellen die zijn gespecificeerd voor de omvang van jouw gazon. Als jouw tuin steile hellingen bevat, moet je een model zoeken met goede grip en voldoende vermogen om hellingen te overwinnen; sommige modellen zijn specifiek ontworpen om efficiënt op hellingen te werken. Tot slot, als je wilt dat de robotmaaier integreert met je smart home systeem, controleer dan of het compatibel is met de systemen die je al gebruikt, zoals Google Home of Amazon Alexa. Door deze aspecten in overweging te nemen, vind je een robotmaaier die goed past bij de specifieke kenmerken van jouw tuin en je leven makkelijker maakt. Voor een handig overzicht van alle robot grasmaaiers en bijbehorende specificaties, kun je een kijkje nemen in ons blogartikel waar we de meer betaalbare modellen vergelijken.
Wanneer moet ik mijn robotmaaier laten maaien?
Hoera! De robotmaaier is aangeschaft en het is eindelijk tijd om dat overgroeide gras weg te maaien. Nu komt alleen de volgende vraag: wanneer is het nou de beste tijd om je gras te maaien? Daar kunnen we een kort maar krachtig antwoord op geven: maai nooit wanneer andere mensen of dieren, vooral kinderen, ongezien in de tuin zijn. Hoewel alle huidige slimme robotmaaiers schok- en liftsensoren hebben om zichzelf onmiddellijk uit te schakelen bij een botsing, geldt nog steeds: better safe than sorry.
Het ideale moment om je gazon te maaien hangt af van het weer en lokale geluidswetten: vermijd zon- en feestdagen voor luid tuinwerk. Doordeweeks en op zaterdag is van 7.00 tot 20.00 uur meestal oké. Voor de gezondheid van je gazon: maai ‘s ochtends na de dauw of in de vroege avonduren, maar altijd voor het water geven. Een droog gazon maait namelijk het best. Voor meer informatie over maaitijden en frequentie, neem een kijkje op ons blogartikel.
Welke robotmaaier maait in banen?
Van de modellen in onze webshop doet alleen de Bosch Indego S+ dit. Na installatie brengt hij je gazon in kaart en maait het vervolgens in banen. Dit zogenaamde Logicut-navigatiesysteem maakt hem volgens de fabrikant zo’n 30 procent sneller dan modellen met een willekeurig maaiprincipe.
Hoe vaak moet een robotmaaier maaien?
Natuurlijk hangt dit ook af van jouw individuele omstandigheden. De groei van het gazon is namelijk afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid licht, de bodemgesteldheid, het gazontype en nog veel meer.
Automatische maaiers zoals de Bosch Indego S+ 500 adviseren een optimaal maairitme op basis van de grootte van het gazon en de weersverwachting. Je kunt jouw robot ook persoonlijk instellen met behulp van tijdschema’s – heel eenvoudig via de app van de betreffende robotmaaier.
Waarom is een garage voor een robotmaaier zo nuttig?
Natuurlijk zijn alle robotmaaiers weerbestendig. Noch normale regen noch zon zullen ze beschadigen bij dagelijks gebruik. Voor een lange levensduur kun je echter het beste extreme situaties vermijden, want enkele uren in de felle zon bijvoorbeeld zal de accu beschadigen. Een garage waar je grasmaaier in kan worden gereden om op te laden helpt. Deze beschermt je slimme grasmaaier ook tegen aanvallen van dieren.
Wanneer moet je de messen vervangen?
Een belangrijke vraag als het gaat over robotmaaiers. Het antwoord is simpel: je weet dat het tijd is om je messen te vervangen als je merkt dat de snede niet meer betrouwbaar werkt of dat de messen beschadigd zijn. Maar hoe gaat dit eigenlijk precies in zijn werk? Goed nieuws: je kunt dit met een beetje zorg zelf doen. We hebben in deze stap-voor-stap handleiding uitgelegd hoe je precies te werk gaat.
Hebben robotmaaiers GPS?
In de meeste gevallen is een gps niet een standaard functie die bij robotmaaiers komt. Maar maak je geen zorgen, veel fabrikanten hebben wel een diefstalbeveiliging geïntegreerd met verschillende bijkomende functies. De Bosch Indego vergrendelt zichzelf bijvoorbeeld automatisch zodra hij het in kaart gebrachte gebied verlaat.
Alle modellen hebben ook een pincode die de grasmaaier onbruikbaar maakt voor potentiële dieven. Als je echter het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je jouw grasmaaier binnen zetten of de garage of in het laadstation zo plaatsen dat hij beveiligd is.
Waar blijft het gras dat gemaaid wordt?
Over deze vraag kunnen we heel simpel zijn: op het gazon! Want alle robotmaaiers zijn zogenaamde mulchmaaiers. Dat betekent dat ze geen opvangbak hebben, maar dat het maaisel op het gazon blijft liggen. Als natuurlijke meststof helpt het zelfs om je gazon te onderhouden. Om dit optimaal te laten werken, moet je de robotmaaier met relatief korte tussenpozen laten draaien. Dan maait hij alleen de punten van de grassprieten. Zo heb je niet een heel gazon vol gemaaide sprieten.
Wat doet een robotmaaier met bladeren?
Niet alleen in de lente of de zomer, maar ook in de herfst wil je natuurlijk een goed onderhouden gazon. Maar wat gebeurt er met alle bladeren? In principe zijn bladeren niet schadelijk voor de robotmaaiers. Maar als de hoeveelheid bladeren te groot is of de bladeren nat zijn, kan het gebeuren dat het maaien niet zo soepel verloopt.
Omdat de messen echter geoptimaliseerd zijn voor het maaien van gras en niet bladeren, slijten ze sneller. Verwacht ook niet dat je robotmaaier je het harken bespaart. Bladeren maaien is immers niet een van zijn specialiteiten. We kunnen dus niet anders dan wachten op de bladrobot.
Hoe steil kan een helling voor een robotmaaier zijn?
Wanneer het gaat over functies van robotmaaiers horen we vaak vragen over wat de maximale maaihelling van robotmaaiers is. De meeste fabrikanten bieden modellen aan die hellingen tot 35 procent aankunnen. Het is dus altijd handig om voor je een robotmaaier koopt even je eigen gazon te controleren. Een tuin op een helling vraagt meer van uw robotmaaier dan een vlak gazon.
Hoe slim is een robotmaaier eigenlijk?
De voordelen van een slimme robotmaaier zijn talrijk. Eerst en vooral bespaar je tijd met een van de vele robotmaaiers, die je op andere manieren kunt gebruiken. Geïntegreerd in je smart home, rijdt de kleine grasmaaier zelfstandig door je tuin, houdt de boel netjes en is te bedienen via een app.
Over het algemeen neemt de grasmaaier een deel van je zorgen weg: de automatische obstakel- en regendetectie en het incidenteel mulchen van het gazon door het gemaaide gras zijn nog meer goede argumenten voor een robotmaaier. En natuurlijk mogen we de verminderde geluidsoverlast ten opzichte van een conventionele grasmaaier niet vergeten.
Wat kost een robotmaaier?
Een robotmaaier kun je krijgen voor prijzen rond de 500 euro tot wel 4000 euro. Ze blijven dus prijzig, maar uiteindelijk bespaar wel aanzienlijk wat tijd waarmee je het bedrag terug kan verdienen. Ook bieden de duurdere modellen wel echt meer functies – neem bijvoorbeeld een kijkje bij de luxe grasmaaiers van Husqvarna.
Heb je nog andere vragen?
We hopen dat we in dit artikel de vragen die jij over robotmaaiers had hebben beantwoord. Heb je toch nog vragen die niet beantwoord zijn? Geen probleem, onze klantenservice beantwoordt met veel plezier alle andere vragen over je robotmaaier.