In een tijdperk waarin technologie en tuinieren hand in hand gaan, zijn robotmaaiers een game-changer voor het moeiteloos onderhouden van je gazon. Deze handige apparaten gebruiken een begrenzingsdraad om hun werkgebied te definiëren, waardoor je planten en bloembedden veilig blijven. Maar wat als deze draad beschadigd raakt? Geen paniek, deze handleiding laat zien hoe je zelf de begrenzingsdraad kunt repareren, zodat je robotmaaier snel weer aan de slag kan.

Begrenzingsdraad robotmaaier aanleggen: beschadiging is altijd mogelijk

Een goede installatie van de perimeterdraad, zoals de begrenzingsdraad of grensdraad officieel heet, kan veel problemen voorkomen. Hoewel je de draad boven de grond kunt plaatsen, is het aan te raden deze net onder het oppervlak te installeren om beschadigingen te minimaliseren. Toch kan schade soms onvermijdelijk zijn, bijvoorbeeld door tuinwerkzaamheden. Als je kiest voor de bovengrondse optie, moet je de maairobot eerst op een hoger maainiveau instellen om te voorkomen dat de robotmaaier de draad kan raken.

Het is natuurlijk denkbaar dat een grensdraad een keer breekt of beschadigd raakt. Daar zijn vele redenen voor. Eén verkeerde schep met een schop is genoeg om een storing te veroorzaken in de begrenzing van het gebied waarin je robotmaaier actief is.

Hetzelfde geldt voor de geleidingsdraad, die nodig is in grotere tuinen. Het zorgt ervoor dat de robotmaaier snel zijn laadstation vindt wanneer de batterij bijna leeg is. Gardena en McCulloch werken bijvoorbeeld met zo’n geleidingsdraad. Worx en Bosch Power Tools, daarentegen, doen dat niet.

 

De locatie vaststellen van de breuk of beschadiging

Om te beginnen aan de reparatie is het allereerst belangrijk de locatie van de breuk of beschadiging te achterhalen. Je kunt zien welke kabel is verstoord door de verschillende LED’s op het laadstation. In onderstaand overzicht kun je zien welke verschillende fabrikanten op welke manier melding geven.

Gardena Worx Bosch McCulloch
Grensdraad Led blinkt blauw Led blinkt groen Led blinkt groen Led blinkt blauw
Geleidsdraad Led blinkt geel x x Led blinkt geel

Nu je weet welke perimeterdraad beschadigd is, kun je de precieze plaats van de kabelbreuk of -beschadiging opzoeken. Je kunt dit doen met professionele apparatuur. Maar een oude middengolf radio (AM) kan ook. Hiermee stel je zonder zender een frequentie in en loop je de grensdraad meter voor meter af. Als de kabel nog intact is, hoor je een duidelijk geruis. Op de defecte plaats, daarentegen, zal het geruis stoppen.

 

Begrenzingsdraad robotmaaier repareren

Zodra je de defecte plek hebt gevonden, kun je met de reparatie beginnen. Je overbrugt het defect met een zogenaamde connector. Deze verschillen per fabrikant, maar het principe blijft hetzelfde: beide kabeleinde kun je hier inpluggen en de kabel is op deze manier weer verbonden.

Mocht er geen breuk maar een beschadiging op deze plek zitten, kan het helpen de kabel eerst volledig doormidden te knippen en vervolgens met behulp van een connector weer aan elkaar te maken.

Als het grensdraad of geleidingsdraad een beetje los zit, steek je gewoon beide uiteinden van de draad in de connector. In onze instructies gebruiken we de Gardena-versie.

Wanneer beide uiteinden volledig in de connector zijn gestoken, klem je ze samen. Gebruik hiervoor een tang om de connector stevig samen te drukken.

Als het met de kabel niet mogelijk is deze rechtstreeks in de connector te steken, heb je een verlengstuk nodig. Knip hiervoor een stuk van je reservedraad op maat. Steek deze met twee connectoren in je grensdraad of geleidingsdraad. Ook hier zet je de kabel met de tang vast.

Als het laadstation geen storingen meer geeft nadat de grensdraad is gerepareerd, is het probleem opgelost. Je kunt de volledige grensdraad weer in het gazon leggen of ondergronds aanleggen.

Als het laadstation nog steeds een foutmelding geeft, controleer dan eerst de nieuwe connectoren en druk ze eventueel opnieuw vast met de tang. Zorgt dat niet voor verbetering? Dan kan er nog een kabelbreuk zijn, die je kunt lokaliseren met de radio. Als er nog meer breuken zijn, ga je verder zoals hierboven beschreven tot het laadstation geen fouten meer aangeeft.

Meer over begrenzingsdraad robotmaaier

In principe moet je het perimeterdraad of begrenzingsdraad van de robotmaaier dus zelf makkelijk kunnen repareren. Verschillende merken bieden ook reparatiesets aan zodat je alles bij de hand hebt om dit zelf te doen, zoals bijvoorbeeld de set van Bosch. Neem voor meer informatie over de verschillende modellen robotmaaiers ook een kijkje op onze webshop. Nog meer vragen over robotmaaiers die we niet beantwoord hebben? Neem een kijkje op ons blogartikel waar de meestgestelde vragen over robotmaaiers en tuinonderhoud beantwoorden.