Dankzij slimme robotmaaiers van Husqvarna, Bosch, Gardena of Worx betekent een grote tuin niet per se meer werk voor jou. Maar zoals bij alle apparaten is onderhoud belangrijk om aandacht aan te besteden. Vandaag laten we je stap voor stap zien hoe je messen kunt vervangen bij je robotmaaier. Als je nieuwe messen nodig hebt, is het verwisselen namelijk snel gedaan in slechts vier simpele stappen. Wij leggen je alles uit!

Afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en de grootte van je tuin, moeten robotmaaiers met maaischijven hun messen ongeveer om de één tot drie maanden vervangen. Als je precies wilt weten of de messen van jouw robotmaaier versleten zijn, kijk dan goed naar je gazon.

Je kunt de staat van de messen namelijk aflezen aan de kwaliteit van het maaien. Als de messen scherp zijn, is de snede van de grasspriet schoon en glad en is het mes tot het einde toe weelderig en groen. Botte messen daarentegen laten rafelige uiteinden achter die geelachtig worden. Dit is het duidelijk teken dat nieuwe messen nodig zijn.

Veiligheid en voorbereiding: vergeet vooraf de schroeven niet

Bij het messen vervangen van robotmaaiers is het belangrijk dat je tegelijkertijd de schroeven vervangt om het maaisysteem correct te balanceren. Als je alleen de messen vervangt, maar de oude schroeven blijft gebruiken, zullen deze de volgende keer dat je maait blijven slijten. Versleten messen kunnen in het ergste geval tijdens het maaien loskomen van de behuizing en ernstig letsel veroorzaken.

Wees voorzichtig bij het verwisselen van de messen! Voor je eigen bescherming raden we aan altijd veiligheidshandschoenen te dragen. Let op: gebruik alleen de originele messen en schroeven voor de betreffende robotmaaier.

Messen vervangen: volg deze 4 stappen

In principe moet je bij het vervangen van de messen van je robotmaaier altijd deze vier stappen volgen. In dit voorbeeld gebruiken we een Gardena robotmaaier, maar dezelfde handelingen gelden voor andere merken – volg dus altijd deze simpele stappen:

1. Schakel de stroom uit en leg de robotmaaier op zijn rug

Schakel de stroom uit en kantel de robotmaaier zodat deze op de rug komt te liggen. Zorg ervoor dat de robotmaaier geen toegang meer heeft tot elektriciteit. Heel belangrijk: zet de hoofdschakelaar in de nulstand of controleer de aan/uit-schakelaar, afhankelijk van het model. Nu kun je jouw robotmaaier gemakkelijk omdraaien om toegang te krijgen tot de messen.

2. Verwijder de oude messen

Verwijder de schroeven van de centrale basis van jouw robotmaaier. Gebruik hiervoor een sleuf- of kruiskopschroevendraaier. Nu kun je gemakkelijk de messen en schroeven verwijderen.

3. Bevestig de nieuwe messen en schroeven

Nu heb je de originele messen en schroeven voor jouw specifieke robotmaaier nodig. Plaats de nieuwe messenset en schroef deze vast. Let op! Dit zijn zelftappende schroeven. Dit betekent: na aandraaien komt het los!

4. Controleer of de messen nog kunnen bewegen

Een goede beweeglijkheid van de messen vermindert slijtage. Zorg er dus voor dat de messen vrij kunnen bewegen.

Alternatieve oplossing: slijp je messen in plaats van vervangen

Als alternatief voor volledige vervanging kunnen de messen ook worden geslepen om hun oude glans terug te krijgen. Wij zouden deze methode echter niet aan iedereen aanraden. Niet alleen is het slijpen tijdrovend – en dat is precies wat de robotmaaier moet vermijden – het vereist ook slijpgereedschap zoals slijpstenen, die veel duurder zijn in aanschaf dan af en toe een nieuwe set messen.

Als je echter al over het juiste gereedschap beschikt en een van die klussers bent die graag zelf aan hun machines werken, dan kan het slijpen van de messen van de robotmaaier iets voor jou zijn.

Robotmaaier messen vervangen – klaar voor de lente

En zo simpel is het vervangen van de messen van je robotmaaier. Jouw robotmaaier is nu klaar om je een handje te helpen in het komende tuinseizoen. Wil je jouw tuin nog slimmer maken? Neem dan eens een kijkje op de website. We hebben nog veel meer slimme producten voor je droomtuin – groot of klein. Wat dacht je bijvoorbeeld van slimme irrigatie van Eve of slimme tuinverlichting van Philips Hue?