De winter is in volle gang en de gemiddelde energierekening begint alweer langzaam te stijgen. Gelukkig lijkt de scherpe stijging van de winter in 22/23, te midden van de energiecrisis, achter ons te liggen. Hoewel de tarieven voor gas en elektriciteit inmiddels zijn gedaald, voelt de rekening door de inflatie van het afgelopen jaar voor veel gezinnen toch zwaarder aan dan voorheen. Ontdek hoe je met behulp van slimme huishoudelijke apparaten energie kunt besparen in huis en energiekosten in bedwang kunt houden deze winter.
Zonnepanelen zijn tegenwoordig dé manier om te besparen op je stroomrekening. Veel mensen twijfelen echter of ze nog wel zo voordelig zijn, vooral vanwege nieuwe regelgeving in Nederland, waaronder aanpassingen in de salderingsregeling. Deze regeling, waarbij huiseigenaren voor teruggeleverde stroom hetzelfde tarief krijgen als wat ze betalen voor hun verbruik, wordt afgebouwd, wat leidt tot een lagere vergoeding voor teruggeleverde stroom. Desondanks blijft investeren in zonnepanelen een wijze beslissing. Ze zorgen voor lagere energierekeningen, verminderen afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en zijn efficiënter en betaalbaarder geworden. Met verbeterde technologie en de mogelijkheid om te combineren met energieopslagsystemen, zoals balkoncentrales, kunnen zonnepanelen zich binnen 10 jaar terugbetalen. Ondanks de fluctuerende markt en initiële investering, is het verstandig om in zonnepanelen te blijven investeren.
Balkoncentrales: jouw antwoord op stijgende elektriciteitskosten
Wat ooit als een guerrillatactiek gezien werd, is inmiddels mainstream geworden: compacte elektriciteitscentrales voor op het balkon, ook wel balkoncentrales genoemd. Dit is doordat ze tegenwoordig een betaalbare en directe oplossing voor energie bieden. De moderne zonnepanelen komen met handige bevestigingskits die geschikt zijn voor zowel balkonrelingen als platte daken. Er zijn zelfs varianten beschikbaar die geen montage vereisen en makkelijk zelf te installeren zijn. Elke set bevat een ingebouwde stroomomvormer, wat betekent dat je een compleet pakket krijgt dat niet alleen eenvoudig te monteren is, maar ook meteen gebruiksklaar is door het simpelweg in een standaard stopcontact te pluggen. Zo creëer je heel eenvoudig je kleine energiecentrale op je balkon.
Hoe haal je het meeste uit een balkoncentrale?
Wil je minder afhankelijk zijn van je energieleverancier en de hoge elektriciteitsprijzen? Overweeg dan je compacte energiecentrale te combineren met energieopslag. Met opslag kun je zonne-energie bewaren voor later gebruik, of kies voor een mobiel energieopslagsysteem om je apparaten te voorzien van stroom. Zelfs zonder opslag kun je optimaal gebruikmaken van je balkoncentrale door overdag, als de zon schijnt, huishoudelijke apparaten te gebruiken. Veel van deze apparaten kunnen geprogrammeerd worden om overdag te werken, ideaal voor wie vaak niet thuis is. Met moderne slimme apparaten kun je ze zelfs op afstand bedienen via apps. Geavanceerde slimme schakelaars, zoals die van Shelly, schakelen alleen in als er voldoende zonne-energie beschikbaar is.
Vergelijk elektriciteitsprijzen 2024 en overweeg overstappen
Het is altijd verstandig om de markt in de gaten te houden en energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken. Met de hulp van vergelijkingsportalen is dit proces nu eenvoudiger dan ooit tevoren. Deze portals bieden niet alleen een duidelijk overzicht van de verschillende aanbiedingen, maar nemen ook de administratieve rompslomp voor hun rekening. Het overstappen naar een nieuwe leverancier, zelfs voor korte periodes, kan financieel voordelig zijn. Dit is vooral aantrekkelijk omdat het jou als consument minimale inspanning kost. Bovendien bieden sommige van deze platforms extra diensten, zoals gepersonaliseerde adviezen of alerts wanneer er voordeligere tarieven beschikbaar komen, waardoor je continu op de hoogte blijft van de beste deals in de energiemarkt.
Energie besparen in huis met slimme verlichting
Naast zonnepanelen en balkoncentrales kun je met slimme apparaten ook gemakkelijk je elektriciteitsrekening verlagen. Een tak van slimme huishoudelijke apparaten waarmee je die energierekening verlaagd is slimme verlichting. Met slimme lampen, die verbinding maken met je smartphone-app via wifi of een bridge, kun je overal je lichten aan- en uitzetten en zelfs tijdschema’s instellen. Dankzij geofencing, of locatiegebaseerde bediening, gaan de lampen automatisch uit als je je huis verlaat, waardoor je nooit meer vergeet ze uit te doen.
Comfortfuncties in slimme lampen
Een ander handig voordeel van slimme verlichting is dat het ook een aantal comfortfuncties biedt. Je kunt de helderheid en kleurtemperatuur naar wens aanpassen, en zelfs wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang (wat overigens erg handig is om je winterdip te bestrijden!). Daarnaast kun je in de crème de la crème van de slimme lampen vaak kiezen uit verlichting in miljoenen kleuren. Voor degenen die echter alleen geïnteresseerd zijn in het verlagen van hun elektriciteitsrekening, raden we eenvoudigere modellen aan die zich beperken tot witte tinten. Deze zijn vaak goedkoper. Bovendien kun je de meeste slimme lampen bedienen met je stem via assistenten als Google Assistant, Amazon Alexa of Siri.
Slimme verlichting is verkrijgbaar in de vorm van losse lampen. Ze zijn geschikt voor alle gangbare stopcontacten en als complete verlichtingsarmatuur. Dankzij de ledtechnologie is het energieverbruik van de meeste slimme lampen al laag. Als je ze combineert met bewegingsmelders, zoals in de gang of voor buitenverlichting, wordt het nog efficiënter.
Slimme schakelaars en stopcontacten: een slimme oplossing voor energiebesparing
Je kunt je bestaande verlichting eenvoudig upgraden naar slimme verlichting. Slimme lichtschakelaars, vergelijkbaar met slimme lampen in functionaliteit, zijn perfect voor deze klus. Ze zijn beschikbaar als inbouwschakelaars, waarmee je eenvoudig je huidige lichtschakelaars kunt vervangen.
Dit maakt het mogelijk om ook die lampen en armaturen, die je niet kunt vervangen door slimme lichtbronnen, slim te maken. Denk aan de tl-buizen onder je keukenkastjes of die tafellamp met een ingebouwde lamp. Een slimme adapterstekker is ook een handige toevoeging. Deze kun je gebruiken om het sluipverbruik van je apparaten te verminderen. Sluit bijvoorbeeld de stroom naar je tv af wanneer je niet thuis bent. Zulke kleine aanpassingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op je energierekening, zeker met de stijgende elektriciteitsprijzen.
Energie en kosten besparen in hus met slimme thermostaten
Als je nog steeds verwarmt met gas, is het verstandig om eens te kijken naar slimme thermostaten. Deze thermostaten werken zoals de conventionele modellen, maar hebben extra functies die aanzienlijke energiebesparingen mogelijk maken. Zo kun je verwarmingstijden voor elke dag instellen, waardoor de thermostaten automatisch de temperatuur verhogen of verlagen. Dit is gebaseerd op de kamerthermostaat die de actuele temperatuur meet. Zo verlaat je ‘s ochtends je huis zonder zorgen en kom je terug in een aangenaam warme ruimte, terwijl de verwarming lager staat als je weg bent.
Met slimme thermostaten verwarm je alleen wanneer je thuis bent
Deze thermostaten werken ook op basis van je locatie. Via een app op je smartphone, die toegang heeft tot je GPS-locatie, kunnen de thermostaten detecteren wanneer je het huis verlaat of nadert. Zo gaat de verwarming uit als je weg bent en weer aan als je in de buurt van je huis komt. Dit bespaart energie, zelfs tijdens korte uitstapjes zoals boodschappen doen.
Slimme thermostaten: nooit meer onnodig verwarmen
Een andere slimme functie betreffende zuinig verwarmen is raamopeningsdetectie. Sommige modellen hebben deze ingebouwd en detecteren een snelle daling van de temperatuur, bijvoorbeeld als een raam of deur opengaat. De thermostaat zet dan de verwarming lager. Andere modellen gebruiken hiervoor een deur-/raamcontact dat direct reageert.
Slimme thermostaten zijn ook verkrijgbaar als instapmodel
Slimme thermostaten zijn verkrijgbaar er voor radiatoren en als wandthermostaat voor watergeleide vloerverwarmingssystemen. Om aan de slag te gaan, kun je het best beginnen met een starterset. We bieden er veel aan in onze shop. Er zijn verschillende opties voor zowel Android- als iOS-gebruikers. Veel fabrikanten bieden instapmodellen aan met minder functies voor een lagere prijs. Als je een eigen cv-ketel hebt, is een draadloze thermostaat een betaalbare optie om energiekosten te beheersen.
Koppel slimme thermostaten aan andere apparaten
Overigens: voor nog meer nauwkeurigheid kun je slimme radiatorthermostaten aanvullen met optionele kamerthermostaten. Deze werken volledig draadloos en meten de temperatuur overal in de kamer in plaats van direct bij de radiator. Voor nog meer besparingen kunnen sommige systemen zelfs gekoppeld worden aan een slim weerstation. Dit betekent dat er minder verwarming wordt gebruikt op zonnige en warmere dagen.
Slimme thermostaten installeren is heel eenvoudig
De installatie van deze slimme thermostaten is eenvoudig. Je hebt geen specialistische kennis of een verwarmingsmonteur nodig. Vervang simpelweg de oude thermostaten door de nieuwe. De meegeleverde installatie-instructies zijn duidelijk en de procedure is eenvoudig. Schroef de oude thermostaat los, bevestig de slimme thermostaat met de meegeleverde adapter en stel hem in via de app. Voor speciale radiatorknoppen zijn vaak aparte adapters verkrijgbaar. Check bij twijfel de compatibiliteit op de website van de fabrikant.
Bij vloerverwarming is de installatie net zo eenvoudig. Verwijder de oude kamerthermostaat, sluit de kabels aan op de slimme thermostaat en monteer deze aan de muur. Ook hier voorzien fabrikanten in duidelijke instructies voor een doe-het-zelf-installatie.
Slimme energiekeuzes: jouw sleutel tot een duurzame en kostenbesparende toekomst
Al met al concluderen we dat in deze tijd van fluctuerende energieprijzen en stijgende kosten het belangrijker is dan ooit om slimme keuzes te maken voor je huis. Of het nu gaat om het investeren in zonnepanelen, het installeren van balkoncentrales, het optimaliseren van je energiegebruik met slimme thermostaten, of het overstappen naar energiezuinige slimme verlichting, elke stap draagt bij aan een duurzamer, efficiënter en uiteindelijk voordeliger energieverbruik. Deze technologie stelt je in staat om energie te besparen in huis en zo je energierekening te verlagen, waardoor je goed uitgerust om de energiekosten deze winter en daarna onder controle te houden.