Fotovoltaïsche energie (afgekort PV) – het type energie wat wordt opgewekt wanneer zonlicht omgezet wordt in elektriciteit. Hiervoor worden zonnecellen gebruikt die je ook vaak op de grote velden langs de snelweg ziet. Maar zonnepanelen zijn ook zeker gebruikelijk om te zien op daken van huizen, tuinen en balkons. Toch is het niet altijd even duidelijk hoe deze zonne-energie technologie werkt en wat de regelgevingen en wetten hier rondom zijn. In dit artikel bespreken we hoe effectief zonnecellen werken. Ook gaan we na of een balkoncentrale de moeite waard is voor je en of je er overheidssteun bij kunt krijgen.

Zonne-energie is simpelweg een vorm van energie die wordt opgewekt uit zonlicht. Groener en duurzamer kan haast niet, want de zon is een onuitputtelijke energiebron. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat deze vorm van energieopwekking steeds populairder wordt. Dit betekent namelijk dat schadelijke emissies en broeikasgassen steeds meer kunnen worden vermeden.

Zonne-energie kan op verschillende manieren opgewekt worden, maar de spil is bijna altijd de zonnecel. Zowel hele velden met zonnecellen, ook wel zonneparken genoemd – als de kleine zonnepanelen die je overal mee kunt nemen wekken zonne-energie op. Afhankelijk van het scenario kan zonne-energie enkele apparaten of zelfs je hele huishouden van energie voorzien. De term “fotovoltaïsche energie” is de laatste jaren steeds populairder geworden in particuliere huishoudens.

Voornamelijk in de smart home sector wordt het gebruik van zonne-energie steeds relevanter. Een huis is namelijk niet alleen slim als alle apparaten in een netwerk zijn opgenomen. Ook is het super belangrijk dat je huis en omgeving met elkaar in harmonie zijn.

Wat is een balkoncentrale?

Een balkoncentrale is de mogelijkheid om je huishouden van zonne-energie te voorzien. Het enige wat je nodig hebt is een fotovoltaïsch systeem dat je op je balkon, dak of terras installeert. Dit bestaat meestal uit één of enkele zonnemodules en de nodige technologie om energie aan het circuit van je woning te leveren.

Dit maakt balkoncentrales of zonne-energiesystemen op je huis een ongelooflijk milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om energie op te wekken. Zo kunnen huis- of flat eigenaren zichzelf voorzien van hun huishoudelijke energiebehoefte.

Een ander voordeel van balkoncentrales: al het elektriciteit dat je opwekt maar niet verbruikt kan worden teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Zo kunnen veel mensen in landen zoals België, Nederland en Duitsland ook geld verdienen dankzij het teruglevertarief voor energie. Als alternatief voor het terugleveren van energie kun je het ook opslaan in batterijen en accu’s.

Hoe werkt een fotovoltaïsch systeem?

Een fotovoltaïsch- of zonnesysteem zet zonlicht om in elektrische energie. Het belangrijkste onderdeel van dit allemaal: de fotovoltaïsche modules, ook wel zonnecellen genoemd. Typisch kennen we deze als donkerblauwe tot zwart glinsterende oppervlakken. Vaak is deze laag gemaakt van silicium – een halfgeleider materiaal. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, wekt het de elektronen in dit materiaal op. Op deze manier wordt eerst het zogenoemde “gelijkstroom” opgewekt.

Wat beïnvloedt een fotovoltaïsch systeem?

De duidelijkste verschillen in de efficiëntie van een fotovoltaïsch systeem zijn gebaseerd op de grootte en capaciteit van het systeem. Maar factoren zoals de optimale uitlijning van je zonnepanelen mag je echt niet onderschatten. Er zijn gelukkig genoeg apps te vinden waarmee je deze uitlijning kunt kalibreren. De locatie is natuurlijk ook erg belangrijk omdat sommige plaatsen een paar uur meer of minder zonlicht kunnen vangen.

Locatie betekent echter niet alleen je lokale positie – maar ook je geografische locatie. Dat klinkt misschien oneerlijk, maar zuidelijke plekken hebben een voordeel op het gebied van zonne-energie dat helaas niet kan worden veranderd. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe meer zonlicht je vangt gedurende de dag.Ten slotte is de efficiëntie ook afhankelijk van het feit of het buiten bewolkt of onbewolkt is. Fotovoltaïsche systemen wekken óók elektriciteit op wanneer het bewolkt is. Maar het volledige potentieel wordt toch echt alleen voldaan als het onbewolkt is.

Hoe lang gaat een fotovoltaïsch systeem mee?

Een gemiddeld zonnesysteem heeft een geschatte levensduur van zo’n 20 jaar. Met wat aandacht en voldoende onderhoud kun je echter tot wel 30 jaar van schone elektriciteit genieten.

Wanneer is fotovoltaïsche energie de moeite waard?

Een fotovoltaïsch systeem genereert al groene energie. Deze investering zou zich echter ook financieel moeten terugbetalen. Volgens vele berekeningen en schattingen betaalt een gemiddeld zonnesysteem zich binnen 4 tot 8 jaar terug. Het klinkt op het eerste gezicht misschien niet als een goed idee gezien de tijd. Bedenk je echter wel dat met wat goede zorg, je een systeem hebt dat wel 20 tot 30 jaar meegaat. Zo wordt het al gauw overtuigend om die investering toch echt te maken.

Met bijvoorbeeld de Air Balkon Zonnepaneel (600W) set van Paua heb je 6 zonnepanelen met een vermogen van 150 watt pér module. De bijgeleverde omvormer presteert tot 600 watt. Volgens het KNMI hebben we per jaar gemiddeld zo’n 1525 uur aan zon.

In 2022 hadden we een gemiddelde stroomprijs van €0,54 per KWh. Laten we er van uit gaan dat de panelen gemiddeld met 70% efficiëntie werken gedurende een jaar. Dan kunnen we nu met al deze informatie de zonne-energie oplevering uitrekenen.

Hoe bereken je de opbrengst van je zonnepanelen?

Dit krijgen we met de volgende som: wattage (W) * zonuren (uur) * efficiëntie (%)

0,6 * (1525 / 365) * 0,70 = ~ 1,75KWh per dag. Dit betekent dat je op jaarbasis ongeveer 638,75 KWh produceert.

Dat vertaalt zich in geld naar: 638,75 * €0,54 = ~ €344,93 per jaar aan opbrengst dankzij Paua’s zonnepanelen!

Momenteel kost de Paua Air Balkon Zonnepaneel (600W) set ongeveer €1197. Dus als je elk jaar constant zonne-energie opwekt, verdien je na ongeveer: 1197 / 344,93 = ~ 3,5 jaar de investering van je zonnepanelen terug! Houd er natuurlijk rekening mee dat we rekenen met gemiddelde statistieken die voorheen zijn gemeten. Maar hopelijk geeft dit je wel een beter beeld hoe aantrekkelijk het kan zijn om de stap naar een groenere toekomst te zetten.

Ook Anker’s zonnepanelen zijn uiterst geschikt voor het opwekken van duurzame energie. De zonnepanelen uit de SOLIX line-up komen ook als balkonsets, zoals de Anker SOLIX RS40P. De zonnepanelen kunnen schuin aan een balkon worden gemonteerd maar ook simpelweg plat aan de balkonreling. De gekantelde ligging en montage van Anker zonnepanelen is ook gemakkelijk op de grond te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Anker 531 en Anker 625.

Onderweg hoef je je ook geen zorgen te maken dat je zonder stroom komt te zitten. Dankzij Anker’s Power Stations zoals de Power Station 767, ben je er altijd en overal zeker van dat je jouw diverse apparaten van stroom kunt voorzien. Deze Power Stations kunnen via conventionele stopcontacten thuis worden opgeladen. Ook zijn ze voor onderweg super handig omdat ze opgeladen kunnen worden met de zonnepanelen van Anker.